Start! 1. Hymn

Geschiedenis van Santorini

Santorini_3D_version_1 De naam santorini is afkomstig van sant irini ook genaamd sin tirene die in de de derde eeuw op dit eiland gestorven zou zijn.

Santorini bestaat uit 6 eilanden. Die zijn onstaan door een vulkaan in het midden van de eilanden. Het grootste eiland heet Thera. In het jaar 200 telde men in Thera 7100 mensen, de hoofdstad van Thera is Fira.

Toerisme

Op het eiland Thera kan je een rit maken met de bus. Ze rijdt je dan langs de rotsen die verschillende kleuren hebben. Dat komt door de metaalsoorten die in de vulkanische rotsen zitten. Op de ezel kan je in de hoofdstad Thira een pad afdalen naar de oude haven. Mijn ouders zijn op Santorini geweest en zo’n ritje kan behoorlijk eng zijn. Daarvoor is er ook een kabelbaan.

De vulkaanuitbarsting

In een ander hoofdstuk heb ik jullie al iets verteld over de Minoische beschaving, welke heeft bestaan tussen 2500 en 1500 jaar voor Christus. Rond 1600 voor Christus was er een enorme vulkaanuitbarsting op het eiland Santorini. Over het echte jaargetal van de uitbarsting bestaan vele meningen. Uit onderzoeken op basis van radiokoolstofdatering (dat is een technische naam waarmee je bepaalt hoe oud iets is) blijkt dat de uitbarsting waarschijnlijk heeft plaatsgevonden tussen 1627 en 1600 voor Christus. Een andere mening op basis van archeologische studies vanuit Egypte geven het jaargetal 1550 voor Christus. Niet om de verschillende onderzoeken af te kraken, maar voor mij is het ieder geval een hele tijd geleden.

Santorini voor en na de uitbarsting

Santorini voor en na de uitbarsting

De vulkaanuitbarsting op Santorini is een van de grootste vulkaangebeurtenissen die wie ooit op Aarde hebben gekend. Er werd zelfs zoveel lava door de vulkaar uitgespuwd dat de oude hoofdstad van Santorini, Akrotiri onder 50 meter hoog lava verdween. Tijdens de vulkaanuitbarsting storte het middelste deel van vulkaan in, waardoor zeewater in de put stroomde. Dit veroorzaakte een tsunami van bijna 30 meter hoog. De golf bereikte na een aantal uren het eiland Kreta, waar de Minoërs leefde, en veroorzaakte daar een enorme verwoesting.

Deze video laat de uitbarsting van de vulkaan op Santorini zien