Start! 1. Kuikentje Griek

Topografie

vlag_griekenlandGriekenland zelf bestaat uit veel kleine stukjes land en een groot land. Hier naast is een kaart te zien van Griekenland zoals het er uit zag in 421 voor Christus. In Griekenland liggen ongeveer 1.500 eilanden, waarvan er slechts 160 bewoond zijn. Griekenland staat bekend om zijn bergachtig landschap en dat veel mensen er op vakantie naar toe gaan.

De hoofdstad van Griekenland is Athene. Volgens een volkstelling uit 2001 wonen er ongeveer 750.000 mensen in de stad Athene. In de gebieden net buiten Athene wonen meer dan 3 miljoen mensen.

Geschiedenis

Griekenland 421 vc

Griekenland 421vc

Er zijn heel veel belangrijke perioden geweest in de Griekse geschiedenis. Zo kennen wij de duistere eeuwen, die liepen van 1180 voor Chr. tot 900 voor Christus. Dit was een hele belangrijke periode, omdat in deze periode heel veel beschavingen zijn ontstaan zo kennen we ook de Minoïsche beschaving. Deze heb ik een apart hoofdstuk gegeven in dit werkstuk.

Het Griekse Alfabet

Voor de Grieken was er een groot verschil tussen de mensen die Grieks spraken en die geen-Grieks praten. De laatste noemden de Grieken “Barbaren”.
Het Griekse alfabet, bestaande uit 24 tekens, wordt in Griekenland en Cyprus nog steeds veel gebruikt. Het alfabet is rond de 8e eeuw voor Christus ontstaan, en is daarmee erg oud. Hier zie je het Griekse alfabet:

Het griekse alfabet

Het griekse alfabet

Je moet dit alfabet van boven naar onder lezen. En wat valt je dan op aan de eerste eerste twee tekens met daarbij de namen? Juist! Er staat alphabeta; de naam van ons alfabet is daar van afkomstig. Of beter nog: het Nederlandse alfabet stamt af van het Griekse alfabet.