Start! 1. Griekse Muziek

Geschiedenis

stierlabyrinthRond het jaar 2500 voor Christus begon op het eiland Kreta de Minoïsche cultuur. Het was de eerste grote beschaving van het Egeïsche gebied. Tussen 2200 en 1500 voor Christus beleefde zij haar hoogtepunt. De welvaart was te danken aan de handel met andere steden in Griekenland, het Middellandse- Zeegebied, Egypte en Syrië. Ook de vruchtbare grond van Kreta die olie, graan en wijn leverde, zorgde voor grote welvaart. De rijke paleizen, waarvan resten gevonden zijn in verschillende delen van het eiland, waren het centrum van de rijkdom.

Hier onder zie je een kaart van Kreta met daarop de 4 belangrijkste paleizen uit de Minoïsche tijd: Knossos, Phaistos, Malia en Zakros

Map_Minoan_Crete-nl

Knossos

Het paleis van KnossosEen van de mooiste plaatsen uit deze Minoïsche periode is Knossos. In de 19e eeuw ontdekte men door middel van opgravingen dat hier een Minoïsch paleis heeft gestaan. Het paleis van Knossos bevatte mooie kamers met muurschilderingen, die noem je ook wel fresco’s, sommige van levensgroot afgebeelde mensen, stieren en dolfijnen. In het plaatje hiernaast kan je zien hoe het paleis er waarschijnlijk heeft uitgezien.

De mensen in de Minoïsche tijd waren vredelievend, dit denken we omdat er geen verdedigingswerken zijn gevonden.

Ondergang van de Minoische beschaving

Knossos PaleisMooie en grote Minoïsche paleizen op Kreta zijn allemaal verwoest. Vermoedelijk is dit gebeurd door een uitbarsting van de vulkaan Santorini op het tegenwoordige eiland Thera (Santorini) bijna 100 km ten noorden van Kreta. Die uitbarsting heeft plaatsgevonden omstreeks 1628 v.Chr. en ging gepaard met aardschokken en vloedgolven. Waarschijnlijk is dit ook de start geweest van de ondergang van de Minoïsche beschaving. Over de vulkaanuitbarsting vertel ik meer in een ander hoofdstuk.

We weten ondertussen dat een aantal van de paleizen nog zeker een paar honderd jaar na de vulkaanuitbarsting op Santorini hebben bestaan, maar dat oorlogen een definitief einde hebben gemaakt aan deze paleizen en de Minoïsche cultuur 🙁